Pikavippi

Pikavippi on pieni ja lyhytaikainen kulutusluotto, joka voidaan hakea nopean saatavuutensa ansiosta jopa erittäin yllättäviin rahantarpeisiin. Pikavippi sopii erinomaisesti esimerkiksi auton huoltokulujen maksamiseen auton hajotessa yllättäen, tai lääkärikulujen hoitamiseen jos sairastut äkillisesti. Erilaisia käyttötarkoituksia pikavipeille on loputtomasti, eivätkä pikavippipalvelut utele, mihin tarkoitukseen haluat hakea lainaa ilman vakuuksia tai takaajia.

Pikavipit ovat siis erittäin helppoja lainoja, ja se juuri onkin pikavippien suurin valtti muita lainamuotoja vastaan lainamarkkinoilla kilpaillessa. Muiden, etenkin pankkilainojen, hakeminen on välillä jopa erittäin byrokraattista ja hidasta, ja esimerkiksi pankista haettaessa kulutusluottoa voi luottopäätöstä joutua odottamaan pahimmillaan jopa useita viikkoja. Lisäksi, vaikka pankkilainat näyttävätkin todellisten vuosikorkojen perusteella huomattavasti pikavippejä edullisemmilta lainoilta, on pankkilainojen euromääräiset kulut vippeihin nähden usein huomattavasti korkeammat.

Pikavippialaa on parjattu paljon varsinkin median toimesta, muuta suuri osa kuluttajista on kertonut ajattelevansa pikavippialasta joko positiivisesti tai neutraalisti. Osa kuluttajista on myös ollut huolissaan pikavipeille asetettavasta korkokatosta, ja kertonut vastustavansa niin kohtuutonta korkokattoa, joka tulisi lopettamaan pikavippitoiminnan suurelta osin sen nykymuodossa kokonaan.

Pikavippien korkokatto tulee luultavasti astumaan voimaan ensi kesän aikana, ja se todellakin on niin kohtuuton, että pienten pikavippien tarjonta tulee hyvin todennäköisesti loppumaan kokonaan, ja pienimmät tarjolle jäävät lainat tulevat olemaan noin tuhannen euron luokkaa. Syy korkokaton kohtuuttomuuteen on siinä, että tuleva korkokatto perustuu todelliseen vuosikorkoon, jonka laskeminen pikavippien kaltaisille lyhytaikaisille lainoille on täysin järjetöntä, sillä vuosikorot ovat tietysti tarkoitettu laskettavaksi vain vähintään yhden vuoden maksuajalla oleville lainoille, kun pikavippien keskimääräinen takaisinmaksuaika on noin yhden kuukauden.

Kuluttajat ovat kertoneet, ettei heidän mielestään pikavippien korkojen rajoittamiselle ole todellista tarvetta, sillä pikavippien keskimääräiset muutamien kymmenien eurojen kulut ovat hyvin kohtuulliset vippien tuomiin hyötyihin nähden. Sellaisilla henkilöille, joilla ei ole luottokorttia, ei ole mitään mahdollisuutta saada muualta yhtä nopeasti lainaa kymmeniä tai jopa tuhansia euroja, kuin pikavippipalveluista.

Pikavippejä on tarjolla erittäin laaja kirjo – aina kymmenestä eurosta jopa kahteen tuhanteen euroon saakka. Pikavipeille annetaan maksuaikaa vaikka vain yksi päivä, tai vaihtoehtoisesti jopa puoli vuotta tai enemmän, eli vipit on mahdollista maksaa takaisin juuri niin nopeasti, kuin itse parhaaksi näkee – joko kerralla lyhyellä maksuajalla, tai vaihtoehtoisesti pitkällä takaisinmaksuajalla pienissä kuukausittaisissa maksuerissä. Lähes minkälaiset ihmiset tahansa voivat siis hakea pikavippiä, minkälaiseen tarpeeseen tahansa. Suurin osa palveluista myöntää tarjoamiansa lainoja jo 18 vuoden iän saavuttaneille henkilöille, joiden luottotiedot ovat kunnossa.