Käyttävätkö vippipalvelut ihmisiä hyväkseen?

Vippipalveluita on usein syytetty hädänalaisten ja vähävaraisten ihmisten hyväksikäyttämisestä. Väite tuntuu kuitenkin kovin kummalliselta, sillä vippipalveluthan ovat palveluita, joita juuri yllättäviin rahantarpeisiin joutuneet ihmiset voivat käyttää hyväkseen – ei suinkaan toisin päin. Vippipalveluita hyödyntävät vuosittain sadat tuhannet suomalaiset, ja suurimmille osalle lainan hakijoista on selvää, että pikavipit tulee maksaa takaisin siinä missä kaikki muutkin lainatkin.

Kuitenkin pieni osa lainaajista hakee lainaa ilman vakuuksia huomattavasti enemmän kuin pystyy maksamaan takaisin, osa ajattelemattomuuttaan ja osa jopa tietoisesti. Varsinkin tällaiset henkilöt, jotka tietoisesti hakevat lainaa netistä enemmän kuin pystyvät maksamaan takaisin, syyllistyvät todella törkeään vippipalveluiden hyväksikäyttöön ja pahimmillaan tällaisesta toiminnasta voi saada jopa petossyytteen.

Vippipalveluilla ei luonnollisestikaan ole minkäänlaisia intressejä lainata rahaa henkilöille, jotka eivät voi maksaa lainaansa takaisin. Jos joku toisin väittää, ei hänellä ole kovinkaan paljoa tuntemusta kannattavasta liiketoiminnasta. On kuitenkin totta, että myös pikavipit aiheuttavat kuluttajille ylivelkaantumista, mutta tämä ei kuitenkaan ole vippipalveluiden, vaan nykyisen lainsäädännön syytä.

Nykyinen lainsäädäntö nimittäin mahdollistaa tällaisen pikavipeillä keinottelun, että kuluttajalla voi olla pikavippi jopa kymmeniltä eri lainantarjoajilta samaan aikaan. Yksikään pikalainaa myöntävä palvelu ei nimittäin saa tietoonsa, että kuinka monta olemassa olevaa muuta vippiä lainaa hakevalla asiakkaalla jo on muista vippipalveluista. Tämä ei suinkaan ole yksin vippipalveluiden ongelma, vaan sama ongelma on myös pankeilla ja muilla luotontarjoajilla.

Pahimmillaan on ollut joskus jopa tilanteita, joissa samalla kuluttajalla on ollut avoin kulutusluotto jopa kymmenestä eri pankista. Esimerkiksi Ruotsissa, sekä monissa muissa Euroopan Unionin maissa tällainen keinottelu on estetty ottamalla käyttöön positiivinen luottorekisteri, jonka avulla luotontarjoajat näkevät asiakkaillansa jo olemassa olevat lainat, ja voivat näin olla myöntämättä lisää lainaa, jos jo olemassa olevia lainoja on selvästi liian paljon.

Esimerkiksi Ruotsissa perusperiaatteena on käytetty, että kenellekään ei anneta yli kolmea lainaa kerrallaan. Kuulostaa varsin järkevältä Suomen tilanteeseen nähden, eikö totta? Positiivinen luottorekisteri antaisi myös vippipalveluille mahdollisuuden toteuttaa yhteiskunnallista vastuutaan täysimääräisesti, ja ylivelkaantumiset saataisiin kitkettyä ainakin vippien osalta kokonaan pois.

Positiivisesta luottorekisteristä olisi etua niin kuluttajille kuin luotontarjoajillekin. Kuluttajille etuna olisi tietysti se, ettei voisi ”vahingossa” ylivelkaantua, eikä menettäisi luottotietojaan. Luotontarjoajille ja etenkin vippipalveluilla etuna olisi tietysti ensinnäkin luottotappioiden väheneminen, mutta samalla myös vippipalveluiden maineen paraneminen, kun vippialan demonisointi voitaisiin lopettaa. Miksi positiivista luottorekisteriä ei siis otettaisi myös Suomessa käyttöön pikimmiten?