Pikavippiä puhelinlaskuun?

Useilla keskustelufoorumeilla on käyty kiivaita keskusteluja uudenlaisista vippipalveluista, jotka tarjoaisivat heti lainaa puhelimella. Tässähän ei sinänsä ole mitään uutta, että lainaa ilman vakuuksia voi hakea tekstiviestillä, mutta erona olisikin, että nämä uudet palvelut laskuttaisivat lainansa asiakkaan puhelinlaskussa. Lainojen takaisinmaksusta ei siis tulisi lainkaan erillistä laskua.

Esimerkiksi Suomi24 keskustelufoorumilla on mainostettu DLC-Mobivippi palvelua, josta voisi hakea lainaa puhelinlaskussa maksettavaksi. Suomi24 palvelun ylläpito kuitenkin poisti nämä viestit heti ne huomattuaan, sillä palvelua pidettiin alusta asti huijauksena. Ensinnäkään DLC-Mobivippi nimellä olevaa yritystä ei löytynyt lainkaan, puhumattakaan siitä, että sellainen olisi löytynyt Etelä-Suomen aluehallinnon luotonantajarekisteristä.

Jos palvelua ei kyseisestä rekisteristä löydy, ei sillä ole oikeutta harjoittaa luotonantotoimintaa Suomessa. Poikkeuksena mainittakoon kuitenkin pankit ja vakuutusyhtiöt, jotka toimivat Finanssivalvonnan alaisuudessa. Myös osa netissä toimivista palveluista, joista on mahdollisuus saada kulutusluotto heti, toimivat Finanssivalvonnan alaisuudessa, joten kaikkia palveluita ei kannata heti epäillä laittomasta toiminnasta, vaikka niitä ei luotonantajarekisteristä löytyisikään.

Turvallisinta lienee yhä hakea lainaa netistä tutuista ja turvallisista palveluista, joita on käyttänyt aiemminkin, eikä luottaa kaikkiin keskustelufoorumeilla esitettyihin ”uudenlaisiin” lainapalveluihin. Lainapalvelua valitessa kannattaa muistaa, että jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, sitä se yleensä myös on. Poikkeuksena tässäkin asiassa tosin se, että ilmaista lainaa on ihan oikeasti tarjolla.